Eikenprocessierups

30 april, 2021

Ga je naar buiten, lekker genieten van de natuur? Wees dan alert op beestjes, zoals eikenprocessierupsen. Draag bedekkende kleding en blijf uit de buurt van eikenbomen waar eikenprocessierupsen inzitten.

De eikenprocessierups is weer actief, en kan leiden tot gezondheidsklachten. De haren van de rups leiden tot jeuk, ontstoken of dikke ogen. De klachten kunnen tot twee weken aanhouden, maar gaan in de meeste gevallen vanzelf over.  Wanneer u veel last heeft van jeuk, adviseren we u om eerst de huid te strippen met plakband, en daarna een zalf met menthol, aloë vera of calendula te gebruiken. Wij verkopen in de apotheek: Processierupsgel voor 8,95.  Dit kan de klachten verlichten.

Alleen met oogklachten of wanneer mensen ernstige huid- of luchtwegklachten hebben, moet u contact opnemen met de huisarts. Er zijn enkele gevallen bekend van anafylactische reactie na contact met de eikenprocessierups. Neem dan direct contact op met 112.

Meer informatie over de gezondheidsklachten van de eikenprocessierups kunt u vinden op onze de GGD website www.rupsen.info  of op www.thuisarts.nl/eikenprocessierups.

« Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *